Czy czekolada to naprawdę żywność ekologiczna?

Czy czekolada to naprawdę żywność ekologiczna?

26 kwietnia, 2021 Wyłączono przez admin

Zabieg ten jest dobry w małych ilościach, ale jego korzyści zdrowotne dla serca i mózgu nie zostały jeszcze udowodnione.

W tym miesiącu półki sklepowe są pełne cukierków na Halloween. Jeśli myślisz o zakupie zbyt dużej torby miniaturowych batonów do zdrowej przekąski, zastanów się ponownie. Czekolada stała się popularnym pożywieniem, które może zwalczyć choroby układu krążenia i poprawić pamięć. W tym miejscu jest to jednak przesada.

Oto dlaczego: chociaż niektóre badania obserwacyjne powiązały spożycie czekolady z redukcją chorób serca i demencji, nie mają one związku przyczynowo-skutkowego. Uważa się, że jakiekolwiek korzyści nie wynikają z czekolady jako takiej, ale z flawanoli – związków bioaktywnych naturalnie występujących w ziarnie kakaowym. Chociaż kilka małych badań klinicznych wykazało, że spożywanie dużych dawek flawanolu może rozluźnić naczynia krwionośne i stymulować przepływ krwi do mózgu, potrzeba więcej dowodów, aby określić, czy faktycznie chronią one przed zawałem serca i udarem. „Flawanole są jednym z najbardziej obiecujących i ekscytujących środków żywieniowych dostępnych w celu zmniejszenia ryzyka chorób układu krążenia, a randomizowane badanie na dużą skalę jest kolejnym logicznym krokiem do sprawdzenia ich skuteczności” – mówi dr hab. JoAnn Manson, dyrektor medycyny zapobiegawczej w Brigham and Women’s Hospital na Harvardzie.

Dr. Manson i jej kolega Dr. Howard Sesso prowadzi jedno z takich badań: badanie dotyczące suplementu kakaowego i wyników multiwitamin (COSMOS), w którym wzięło udział 18 000 osób – kobiety w wieku 65 lat lub starsze i mężczyźni w wieku powyżej 60 lat. Niektórzy są wybierani losowo, aby spożywać 750 miligramów (mg) flawanoli kakaowych dziennie w kapsułkach. inni otrzymują identyczne kapsułki z placebo. Zespół badawczy będzie obserwował obie grupy przez cztery lata i porówna liczbę zawałów serca, udarów i zgonów w każdej grupie.

Czym różnią się czekoladki
Czekolada jest wytwarzana z kakao, tłuszczu kakaowego i innych składników w różnych proporcjach. Masa kakaowa – beztłuszczowa część ziarna kakaowego – jest bogatym źródłem flawanoli, natomiast tłuszcz kakaowy (masło kakaowe) nie zawiera w ogóle flawanoli. Tym różnią się cztery popularne produkty czekoladowe.

Kakao w proszku. Ta forma jest wytwarzana przez fermentację, prażenie i kruszenie ziaren kakaowych na pastę. Po usunięciu tłuszczu pozostałe ciała stałe mielono na drobny proszek. Proszki kakaowe „holenderskie” lub europejskie są przetwarzane przy użyciu alkaliów, które mogą zmniejszyć zawartość flawanolu. Jednak naturalnie przetworzone niesłodzone kakao jest bardzo dobrym źródłem flawanoli i ma stosunkowo niską kaloryczność.

Gorzka czekolada. Ta lita czekolada zawiera kakao w proszku, masło kakaowe i zwykle – ale nie zawsze – cukier. Procent kakao w gorzkiej czekoladzie jest często podawany na etykietach opakowań. Liczby te mogą wprowadzać w błąd, ponieważ odnoszą się do łącznej ilości proszku kakaowego i masła kakaowego w produkcie, a zawartość flawanolu jest bardzo zróżnicowana. Chociaż możesz otrzymać 750 mg flawanoli, jeśli zjesz kilka kostek ciemnej czekolady, zużyjesz ponad 700 kalorii w tym procesie.

Czekolada mleczna. Ta bardziej kremowa czekolada jest zrobiona z proszku kakaowego, masła kakaowego, mleka w proszku i cukru. Zwykle zawiera więcej cukru i mniej kakao niż ciemna czekolada. Ponieważ udział kakao w proszku jest niższy niż w gorzkiej czekoladzie, czekolada mleczna ma również mniej flawanoli. Aby uzyskać 750 mg flawanoli dziennie z mlecznej czekolady, musisz zjeść tyle, aby spożywać ponad tysiąc kalorii i znacznie przekraczać zalecane spożycie cukru i tłuszczów nasyconych.

Biała czekolada. Technicznie nie czekoladowy, ale wykonany z tłuszczu kakaowego, mleka w proszku, cukru i innych aromatów. W ogóle nie zawiera flawanoli.

Znajdź flawanole
Ilość flawanoli w produkcie czekoladowym zależy od kilku czynników, w tym od genetyki każdej zbieranej rośliny kakaowej, składu gleby, w której uprawiano kakao, oraz od sposobu przetwarzania ziarna kakaowego. Większość producentów czekolady nie podaje zawartości flawanolu na etykietach swoich produktów.

Inne ciekawostki znajdziesz tutaj: https://artifexmundi.com.pl/